Fresh crop kaffe

Ikke alt er «tilbake til det normale», men kafeer, barer og restauranter nærmer seg spor av det. En etter en kommer folk tilbake fra hytter og ferier, tempoet etter sommeren vil snart ta seg opp – om vi liker det eller ei!

Tidspunktet kunne ikke være bedre å utvide vårt kaffeutvalg med noen nye, ferske innhøstinger kaffe, eller som vi sier på “godt norsk” fresh crop.

Når man snakker om kaffe og flere andre jordbruksvarer er «ferskhet» et gjengående tema.

I motsetning til mange jordbruksprodukter som kan konsumeres så snart den er høstet, går kaffebønner gjennom en del prosesser før de blir servert i en kopp.

For en god kaffeopplevelse ser mange av oss etter nybrygget kaffe for lite bitterhet, nybrent kaffe for mer sødme og friskhet, og kanskje noen til og med går så langt som å lete etter fresh crop kaffe.

Dette begrepet betyr enkelt “tidligst ankomst fra et bestemt land eller region etter høsting, foredling, mølling og salg av en kaffeparti.

Fra sør til nord

Kaffe dyrkes over hele verden i regioner nær ekvator. Hovedsakelig fra Sentral- og Sør-Amerika, Øst-Afrika og Sørøst-Asia. Avhengig av flere ulike faktorer, mikroklima og høyde for å nevne noen, varierer innhøstingstiden betydelig fra land til land og region til region.

Mesteparten av kaffe flyttes i fraktcontainere over flere landegrenser på båt. Det kan ta alt fra én til tre måneder før kaffen har kommet fra sitt opprinnelsesland til den endelige destinasjonen. Disse månedene spesielt spennende i kaffebransjen. Mange av oss mottar ferske avlinger av kaffe fra bla. Etiopia, Kenya, Guatemala, Costa Rica og Huila Colombia.

Denne sesongmessige konteksten av kaffeinnhøstingstider går sannsynligvis over hodet på de fleste kaffedrikkere, og det med forståelig grunn.

Kaffepartiene vi har å gjøre med gjennomgår spesielle emballasje- og forsendelsesbetingelser for å sikre kvalitet på lang sikt. Noen kaffevarianter får til og med lengre holdbarhet og noen har blir mer komplekse noen måneder etter høsting.

Denne kommende uken ønsker vi å fokusere på de etiopiske kaffene våre, de smaker fantastisk! Den første vil være en saftig og ren Yirgacheffe-kaffe.

Michelle, Kvalitetskontroll

Handlekurv