KAFFAnyhet Honduras: Bli kjent med Santa Barbara

Vi har helt siden 2005 handlet spesielt god kaffe fra små kaffeprodusenter i Santa Barbara-distriktet i Honduras.

Landsbyene Cielito, Cedral og Las Flores følger etter hverandre langs fjellkjeden i Santa Barbara. På denne åssiden dyrkes det for det meste Pacas, en kaffesort som ligner Bourbon, samt Yellow Catuaí og Pacamara. Det er utfordrende å foredle kaffebær i områder som disse, som er nærmest for jungel å regne. Spesielt tørkeprosessen er spesielt krevende. Men når disse prosessene er nøyaktig kontrollert, er tilsynelatende problematiske faktorer (som å tørke under utfordrende forhold) det som gjør kaffe fra dette området spesielt interessant. Kaffen produserte her cupper med smakegenskaper som ikke ble funnet noe annet sted i Mellom-Amerika.

I landsbyen Pena Blanca finner du kaffeeksportørene San Vicente – firmaet som koordinerer all kaffen vi kjøper fra Santa Barbara. I løpet av de siste årene har en bestemt åsside blitt den største leverandøren av CoE-vinnere i Honduras. De mest vellykkede gårdene med de smarteste og mest innovative bøndene er naboer på denne åssiden, her hjelper de hverandre få det beste ut av hver enkelt kaffeparti. 

Å produsere kaffe som smaker fruktig er ikke veldig komplisert. Men for å produsere kaffe som er ren, klar, frisk og fruktig – det er en kunst. En av de største antagelsene innen spesialkaffe er at høytvoksende kaffe naturlig utviser disse egenskapene. Men stor høyde kan føre til potensielle problemer, selv i tropiske klimaer. I de høyeste områdene av Santa Barbara, opp til og over 1800 meter, kan produsentene oppleve «freezing»: kombinasjonen av temperaturer mellom 4-5 grader og nedbør som forårsaker at kaffebæret ikke modner og og dør på busken. Disse forholdene skaper et kaldt og fuktig klima, dette er en stor utfordring ved foredling og krever stabile og pålitelige tørkeforhold for kaffen, slik at kvaliteten ikke vil forringes. Disse naturlige forholdene kan selvfølgelig ikke unngås. Men dyktige og iherdige kaffebønder, som de vi samarbeider med, investerer i tørkesystemer som minimerer risikoen forbundet med vær.

Handlekurv