KAFFAnyhet Brasil: Sanuario Sul

Den sørlige delen av gården Irmas Pereira kalles Santuário Sul. Her vokser kaffe i et av Brasils mest interessante kaffeprosjekter, og det synes at denne delen av gården ikke er som resten.

Her er nyplantede og små trær sortert på rad etter art og du kan lett se at alle har sin egen karakter. Noen er tette mens andre er høye og tynnere i løvverket. På noen er bladene store og blomstersettingen tette i denne første blomstringen. Dette er hva eksportøren Carmo Coffees kaller Dream Coffees og er bare begynnelsen på en revolusjon i Brasiliansk kaffe.

I over 150 år har de små gårdene i sørlige Minas Gerais i Brasil eksportert kaffe, til Norge ikke minst.

Den søte og gode kaffen som for mange blir sett på som selve definisjonen av hva kaffe skal smake. 

På KAFFA har vi de siste 10 årene vendt tilbake til én familie og deres gårder rundt Carmo de Minas. Der har Luiz Paulo og hans familie etablert seg som en av landets fremste kaffeprodusenter og det er på hans mors gård vi finner årets mest interessante brasilianske kaffe.

Høyest oppe i dalen, rett ved der regnskogen starter vokser det Geisha, litt lengre ned finner vi SL28 som vi vanligvis finner i kaffer fra Kenya. Vi finner også arter fra Etiopia, høye og viltvoksende som vi kjenner de fra kaffens opprinnelseland i Afrika sammen med arten Gul Bourbon som vokser over hele Brasil. Litt lenger ned i dalsiden vokser vår kaffe av arten Rume Sudan, dette er en underart fra sør i Sudan, nettopp som navnet antyder. Kaffen ble kjent i spesialkaffemiljøet etter at finalister i World Brewers Cup benyttet seg av denne arten.Ved å la mange arter vokse i de samme forholdene vil Carmo Coffees finne de som gir best smak i dette mikroklimaet, men også kunne tilby smaker som vi tidligere aldri har fått fra Brasil. Der de lange radene med ulike kaffetrær tar slutt begynner neste del i dette unike prosjektet. Her hvor kaffe vokser i skyggen av de høye trærne i skogen, noe som er vanlig i mange andre land men som er utrolig sjeldent i Brasil.

Handlekurv